Milo Aukerman no és cap moderno

Ni les burles i estereotips copiem bé. Mentre al món anglosaxó fa anys i panys que criden a la vivissecció –acadèmica–  dels hipsters, o directament al seu extermini –físic–, aquí amb prou feines els hem posat un nom adient. Modernos? Però què voleu designar amb aquesta merda de nom? Diu que hi ha una colla de joves i no tan joves que s’han apropiat de la imatge de diferents cultures juvenils i les han corromput. To bastardize és com ho diuen en anglès. I sembla molt més insultant. Es veu que els hispters seran la fi de la civilització occidental: són els culpables de la pèrdua del sentit subversiu que les cultures juvenils havien tingut i demostren una infinita incapacitat per crear res genuí. Sona terrible, oi?

Ja vaig dir fa uns dies que tots aquests discursets em semblen una collonada còsmica. Laments de iaia. La gent vol molar –que és un verb caló i aquests saben de què parlen. I és igual si molen les air max o les chuck taylor, els tautatges de pin-ups o les ampliacions de lòbul, les jaquetes texanes o les varsity. O tot alhora. S’ho foten a sobre i es converteixen en un pastitx ambulant. Però un pastitx molón. No me’n ric.

L’última gracieta és recent. Un dels col·lectius que se sent especialment violentat per les usurpacions de l’hipster són la colla del hardcore. I com que determinades expressions del hardcore es basen en l’ostentació testosterònica han formulat la seva indignació de manera viril: “aquests maricons ens roben la imatge”. Groller? Sí. Però no sé si prou trascendent com per redimir la cosa hipster. Ara resulta que són portadors d’un missatge de transformació: la lluita contra l’homofòbia que habita en les masculínissimes cultures juvenils de finals del segle XX i principis del XXI. Massa ganes de trobar sentits, tenen alguns.

Hi ha un parell de coses que no entenc. Una és la resistència a acceptar que de subversió no n’hi hagut mai gaire, en la cosa jovenívola. Gaire més que avui, si ens posem tiquis miquis. L’altra és la ceguera davant l’evident successió de plagis, apropiacions i reivindicacions pendulars que han guiat les estètiques juvenils. Hi ha un exemple que em, fa gràcia. Li van preguntar a Mike Watt per què vestia camisa de franel·la. El patriarca del punk –d’Stooges a Minutemen- va respondre: “És l’uniforme del rock. El nostre heroi d’infància era John Fogerty i ell en duia. Al principi no sabíem que eren camises de pagès, pensàvem que eren camises de rock’n’roll”. La Credence inspirant el més punk dels punks. Au.

Aquí les fòbies les hem focalitzat en les ulleres de pasta. Fins té versió castissa. Gafapastas. No ho entenc gaire. Les ulleres de pasta no molen i per tant no entenc quines enveges poden mobilitzar. Tampoc hi ha cap grup organitzat de nerds que reivindiqui drets tribals sobre l’artilugi. Però si el que volien fer aquesta colla de “modernos” era posar un contrapunt d’inadaptació al seu collage, van fer tard. Milo Auckerman va convertir les ulleres en la icona identificativa dels Descendents. Segurament la primera banda que va merèixer el qualificatiu de hardcore melòdic. Fa trenta anys del primer disc (EP) que va gravar sent-ne el cantant. Després va anar a estudiar bioquímica a Wisconsin. Abans, ni les ulleres eren impostura.

Anuncis
Etiquetat , , , , , , ,

One thought on “Milo Aukerman no és cap moderno

  1. Ramó ha dit:

    La cultura juvenil pot ser subversiva sempre que surti directament dels joves, i això ha passat, no ho pots negar, potser han set tongades breus, però ha passat. El problema és que actualment la industria està observant amb lupa tot el que surt de les cultures juvenils, i abans que arribi a més de deu persones ja s’ha tipificat i convertit en producte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: