L’Ara avalua

Successions. A veure si ho he entès bé. La seqüència seria la següent: Una associació amb certes concomitàncies amb CiU –l’Associació per a la Reforma de l’Impost de Successions i Donacions a Catalunya– posa en marxa la campanya “No successions”. Un ampli espectre d’opinadors situen el tema a l’agenda. La qüestió es discuteix al ple del parlament, on s’aprova una reforma de l’impost que el redueix a la mínima expressió. El candidat Mas, en un exercici de classisme doctrinari, adopta la promesa de suprimir l’impost de successions –el què en queda– com una de les idees centrals de la seva campanya, primer, i del seu programa de govern, després. El diari Ara recull aquesta proposta i la col·loca a l’inventari de 60 promeses amb les que pensa avaluar els assoliments del Govern Mas. Fins aquí el què ha passat. No cal gaire imaginació per endevinar com pot acabar l’assumpte: l’impost de successions serà suprimit i el bo del Jordi Muñoz posarà un “acomplert” al costat d’aquest repte de govern. Fantàstic. Vols dir, Capdevila, que la supressió d’aquest impost hauria de generar gaires aprovacions?

Agenda. “La imposició sobre successions és un element bàsic per a la igualtat d’oportunitats: quan algú rep béns en herència, això el col·loca en una situació d’avantatge de partida sobre la resta i és natural que se li exigeixi una contribució per evitar que les diferències socials s’eixamplin indefinidament”. No ho dic jo, ho deia el propi Jordi Muñoz en  un article a l’Avui. Nixon, que d’aquestes coses en va aprendre molt, deia que els polítics han de ser mestres en l’art de manipular els mitjans de comunicació, no només per guanyar les eleccions, sinó per dur a terme la seva política i donar suport a les causes en què creuen. Això és el que s’espera dels polítics. Dels mitjans els que n’esperem –com a mínim jo– és una mica menys de complicitat en la construcció del relat que pretén imposar el poder polític, no que es pixin a la boca d’Edmund Burke.

Quart poder. Que els pobres sociòlegs i politòlegs fem de la necessitat virtut i ens haguem acostumat a viure de maquillar dades, és una cosa. Al capdavall a l’origen comtià de la disciplina hi ha una certa aversió al poble. Tecnocràcia contra anarquia. Ara, que la premsa es dediqui a dilapidar la imatge de contrapoder que ha cultivat des de la seva aparició n’és una altra, de cosa. I molt diferent. El 60% de les autoliquidacions de l’impost de successions declaraven una base imposable inferior a 24.000 €, el 85 % de l’impost el pagaven el 15 % dels contribuents. Això abans de la darrera reforma! A quin periodisme juguen aquests de l’Ara? Si el que volen és explicar-nos els interessos que hi ha en joc i contrastar les diverses versions sobre la qüestió, compro. Ara mateix, però, acaben posant-se al servei de les operacions de propaganda del Govern. I el que és pitjor, sense semblar advertir-ho.

PD 1 Que ningú em digui que el Watergate és un conte mitificat. El Post és un diari que es disculpava per haver estat poc bel·ligerant a l’hora d’esgrimir els seus arguments –els fets– contra la segona guerra de l’Irak. Una peça per a l’antologia: The Post on WMDs: An Inside Story
PD 2 No esmento el grau d’acompliment de l’ítem “Suprimir el límit de 80 km/h en els accessos a Barcelona” perquè no em veig en cor de contenir la meva tendència a la broma truculenta. Però vaja, diguem que les contrastacions empíriques prometen…

Anuncis
Etiquetat , , , ,

One thought on “L’Ara avalua

  1. pelai21 ha dit:

    A mi, el que em costa d’entendre, és que el govern ploriquegi i digui que no li arriben els quartos, i que després es dediqui a eliminar tots els impostos que gestiona. No hi veuen una contradicció en això? No han pensat que si el calaix està buit és precisament perquè la política fiscal dels darrers anys ha estat nefasta? Francament, no ho entenc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: